ContaCont.ro - Contabilitate si conturi

458

» Resurse » Dictionar

Planificare

program de facturare
Metoda folosita pentru a face ceva. O strategie. Un sistem. Pregatire in avans. Intentie.

Exista numeroase abordari privind planificarea in afaceri. In planificarea traditionala, planurile pot fi diferentiate in functie de perioada de timp pe care o acopera, si anume:

1. planuri pe termen lung (denumite si planuri "strategice"),

2. planuri pe termen mediu (denumit uneori, ca si cele pe termen lung, "strategice), si

3. planuri pe termen scurt (denumite si planurile "firmei" sau planuri "de afaceri", deoarece practic trateaza planificarea de zi cu zi).

Planurile pe termen lung incearca sa evalueze trendurile economice pentru o perioada foarte lunga. Sunt foarte importante in domenii precum apararea, industria aerospatiala sau farmaceutica, unde timpul de dezvoltare a unor produse noi poate fi de 5-10 ani. In aceste cazuri, planurile pe termen lung pot acoperi 10-20 de ani. In ciuda absolutei necesitati, multe firme nu detin un asemenea nivel de planificare, de regula acestea construindu-si planurile pentru cel mult 5-7 ani.

Planurile pe termen mediu sunt mai practice si in general acopera o perioada intre 2-5 ani (cea mai frecventa perioada este de 3 ani). Acest tip de plan este mult mai practic, deoarece este mai apropiat de prezent. Nu sunt necesare prea multe supozitii, si sunt mai capabile sa reflecte ceea ce se va intampla cu adevarat. Planificarea pe termen mediu va cuprinde reflectari ale strategiilor dezvoltate in planul pe termen lung, insa va include deciziile majore de luat pentru o perioada mai scurta. Aceste decizii vor trata lucruri precum introducerea de noi produse, necesarul de investitii de capital, sau problemele privind personalul si celelalte resurse.

Planurile pe termen scurt (si construirea bugetelor) in general acopera o perioada de un an. Acesta este planul care vorbeste despre viitoarul imediat si detaliaza ceea ce firma trebuie sa faca in urmatoarele 12 luni (fiind legat de anul financiar). Acest tip de planuri sunt mai frecvent concepute, si contin un numar mult mai mare de detalii in comparatie cu celelalte tipuri de planuri. De asemenea pot fi modificate de-a lungul anului.

In planificarea contemporana planul de afaceri a devenit punctul central al organizarii activitatilor economice.


Comentarii
Nume:
E-mail:
Web:

Cuvinte cheie

Au contribuit
Filip Lepus
Filip NET
Site-uri contabilitate
contacafe.ro
Conta.ro
Contabilul.ro
contabilii.ro
Razvan Mustata
Alte resurse
Editura Universul Juridic
juridice.ro
codulmuncii.ro
Legaturi:
Utilaje restaurante
Reteta.ro - retete culinare
Copiii.ro
Psihologu.ro - Psigologie
Aer Conditionat
Clinica Stomatologica Brasov
Manusi Box Everlast
Who is Who in Deutschland
Parteneri:
Enews.ro - revista presei online
Inregistrare Marci
Aparate masurare alcoolemie
Aparate masurare sunet
Balkan Travel
Vizitati:
Cofetarie
Ceainarie
Aer Conditionat
Magazin haine
Destinatii vacante
© Filip Lepus 2011